Ordliste

Basalforbrænding

Det antal kalorier, som du forbrænder ved blot at være til stede. Dvs. uden daglig aktivitet og uden at bevæge dig. Det er vigtigt, når du udregner kalorier og bonus for motion, at tage højde for, at basalforbrændingen ikke tæller med, hvis du tæller kalorier for at tabe dig og bruger et kaloriebehov udregnet på baggrund af basalforbrænding (hvilket MADLOGs værktøj "Find dit kaloriebehov" gør). Basalforbrænding hedder på engelsk Basal Metabolig Rate (BMR) eller Resting Metabolig Rate. Når du bruger MADLOGs motionsfunktion kan den automatisk trække dit BMR fra.

Basis-madvare

En madvare, som stammer fra en fødevaredatabase. Madvaren er ikke fra en bestemt producent. Disse madvarer er ofte fra nationale databaser, f.eks. har vi alle varer fra den danske Frida database, som er udarbejdet af DTU. Madvarerne er analyseret i et laboratorie og er af høj kvalitet i forhold til data og har mange næringsstoffer angivet. Vi anbefaler at du logger med basis-fødevarer i det omfang du kan, da du på den måde får flest næringsværdier med.

Madberegning

En hurtig måde at regne på en ret eller samling af madvarer, hvor du ikke behøver at bruge tid på at sætte det op som en komplet opskrift. Det kan f.eks. være at du har lavet en gryderet, og skal beregne indholdet af hele gryden, eller du vil dele retten med en, som du er venner med på MADLOG. Madberegninger kan også tage højde for tilberedningssvind og du kan vælge delportioner når du logger.

Tilberedningssvind

Tilberedningssvind er den mængde vand, der fordamper ved tilberedning, f.eks. ved kogning af en gryderet. Når du opretter en madberegning eller opskrift kan du angive tilberedt vægt for hele retten, og så kan du veje maden af når den er færdig og stadig se det korrekte næringsindhold i din madlog. Det kan ikke bruges til at justere for afdryppet fedt fra stegning af bacon, tab af vitaminer ved kogning etc. Hvis du vil justere for fedt, som steger af og som du smider ud, så vej fedtet (det nemmeste er at veje hele panden før og efter du har hældt fedtet fra) og træk det fra madberegningen, ved at indtaste det som et negativt tal (f.eks. -15 g grisefedt).