Sådan beregnes energifordeling
Energifordeling i procent vises med et cirkeldiagram.
Cirklen repræsenterer følgende næringsværdier:
- Fedt
- Kulhydrat*
- Kostfibre
- Protein
- Organiske syrer
- Alkohol
*) Kulhydrat er tilgængeligt kulhydrat (også kaldet netto-kulhydrater), dvs. at kostfibre ikke er talt med.
Men har I ikke en fejl? Er energiprocenten for fedt ikke for høj?
Hvis du synes, at fedtprocenten i cirkeldiagrammet er for høj, så husk på at man optager meget mere energi fra 1 gram fedt end man gør fra de andre næringsstoffer.
Derfor "fylder" fedt mere i procent i cirkeldiagrammet, end i gram.
Man optager 37 kJ fra 1 gram fedt, mens man kun optager f.eks. 17 kJ fra 1 gram kulhydrat.
Uspecificerede næringsstoffer
Uspecificerede næringsstoffer fremgår af cirkeldiagrammet med gråt:
Uspecificerede næringsstoffer vises, hvis fødevaren eller din madlog indeholder mere energi end makro-næringsstofferne bidrager med. Det kan være næringsstoffer, der ikke er deklarerede (såsom sukkeralkoholer/polyoler eller organiske syrer) eller en varedeklaration, som er beregnet på baggrund af afrundede værdier. Det må fødevareproducenterne gerne, men det kan give udsving i præcisionen.
Hvis du indtaster kJ/kcal direkte vil det også markeres med gråt som uspecificeret. Her kan systemet ikke vide hvilke næringsstoffer energien kommer fra.
Omregningsfaktorer
Energifordelingen beregnes via følgende omregningsfaktorer:
Kulhydrat (undtagen polyoler), 17 kJ/g
Polyoler, 10 kJ/g
Protein, 17 kJ/g
Fedt, 37 kJ/g
Alkohol (ethanol), 29 kJ/g
Organiske syrer, 13 kJ/g
Kostfibre, 8 kJ/g
Erythritol, 0 kJ/g
Kilde: Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) Nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011