Sådan beregnes energifordeling

Energifordeling i procent vises med et cirkeldiagram.

Cirklen repræsenterer følgende næringsværdier:

  • Fedt
  • Kulhydrat*
  • Kostfibre
  • Protein
  • Organiske syrer
  • Alkohol

*) Kulhydrat er tilgængeligt kulhydrat (også kaldet netto-kulhydrater), dvs. at kostfibre ikke er talt med.

Men har I ikke en fejl? Er energiprocenten for fedt ikke for høj?

Hvis du synes, at fedtprocenten i cirkeldiagrammet er for høj, så husk på at man optager meget mere energi fra 1 gram fedt end man gør fra de andre næringsstoffer.

Derfor "fylder" fedt mere i procent i cirkeldiagrammet, end i gram.

Man optager 37 kJ fra 1 gram fedt, mens man kun optager f.eks. 17 kJ fra 1 gram kulhydrat.

Uspecificerede næringsstoffer

Uspecificerede næringsstoffer fremgår af cirkeldiagrammet med gråt:

Uspecificerede næringsstoffer vises, hvis fødevaren eller din madlog indeholder mere energi end makro-næringsstofferne bidrager med. Det kan være næringsstoffer, der ikke er deklarerede (såsom sukkeralkoholer/polyoler eller organiske syrer) eller en varedeklaration, som er beregnet på baggrund af afrundede værdier. Det må fødevareproducenterne gerne, men det kan give udsving i præcisionen.

Hvis du indtaster kJ/kcal direkte vil det også markeres med gråt som uspecificeret. Her kan systemet ikke vide hvilke næringsstoffer energien kommer fra.

Omregningsfaktorer

Energifordelingen beregnes via følgende omregningsfaktorer:

Kulhydrat (undtagen polyoler), 17 kJ/g

Polyoler, 10 kJ/g

Protein, 17 kJ/g

Fedt, 37 kJ/g

Alkohol (ethanol), 29 kJ/g

Organiske syrer, 13 kJ/g

Kostfibre, 8 kJ/g

Erythritol, 0 kJ/g

Kilde: Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) Nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011

fibre, kostfiber, fiber