Sådan beregnes energifordeling

Energiens fordeling vises som et cirkeldiagram.

Cirklen viser, hvor stor en del af energien der kommer fra disse næringsstoffer:

  • Fedt
  • Kulhydrat*
  • Kostfibre
  • Protein
  • Organiske syrer
  • Alkohol

* Kulhydrat er tilgængelige kulhydrater (også kaldet netto-kulhydrater), hvilket betyder, at kostfibre ikke er medregnet. Se artiklen nederst på siden.

Er fedtprocenten ikke for høj?

Det kan se sådan ud, men det skyldes, at fedt giver langt mere energi pr. gram end de andre næringsstoffer.

Derfor fylder fedt mere i energifordelingen (procentvis), selvom mængden i gram ikke er så stor.

Eksempel: 1 gram fedt giver 37 kJ, mens 1 gram kulhydrat kun giver 17 kJ.

Uspecificerede næringsstoffer

Grå områder i cirkeldiagrammet viser energi fra næringsstoffer, som ikke er nærmere angivet.

Det sker, når den samlede energi i en fødevare eller registrering er højere end den energi, som kan forklares ud fra de kendte næringsstoffer. Det kan skyldes:

  • Næringsstoffer som ikke er deklareret, fx sukkeralkoholer eller organiske syrer
  • Oplysninger baseret på afrundede tal

Hvis du selv indtaster energiindholdet (kJ/kcal), uden at angive fordelingen, vil det også blive vist som uspecificeret, da systemet ikke ved, hvor energien kommer fra.

Omregningsfaktorer

Energien beregnes ud fra følgende værdier:

  • Kulhydrat (undtagen polyoler): 17 kJ/g
  • Polyoler: 10 kJ/g
  • Protein: 17 kJ/g
  • Fedt: 37 kJ/g
  • Alkohol (ethanol): 29 kJ/g
  • Organiske syrer: 13 kJ/g
  • Kostfibre: 8 kJ/g
  • Erythritol: 0 kJ/g

Kilde: Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) Nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011

fibre, kostfiber, fiber